Kronika naší místní skupiny

5. místní skupina při OS ČČK Praha 1 vznikla v roce 2009 na Malostranském gymnáziu v Josefské ulici. Někteří naši členové jsou v ČČK nováčky, jiní přestoupili z jiných skupin. Náš kroužek mladých zdravotníků na Malostranském gymnáziu v Josefské ulici má už dlouholetou tradici. Zároveň se scházíme v Koubkově ulici na Praze 2. Učíme se zde poskytovat první pomoc, zkoušíme si to při praktických zásazích na maskovaných poraněních a v případě hezkého počasí chodíme na jaře i ven do parku. Na našich schůzkách hrajeme i různé hry, které nás baví.

Naše místní skupina navazuje na tradici někdejší Oblastní skupiny Mládeže ČČK Praha 1 a 13. Ve sloupečku vlevo najdete odkazy na historii OSM ČČK Praha 1 a 13 i na historii našeho malostranského kroužku.

Tady je shrnutí akcí z naší historie:

2009
Předseda: Šimon Hlinovský, Jednatelka: Mária Wišniewská, Pokladník: Tomáš Frýda, Revizor: Jirka Hadrava
Vedoucí našich schůzek: Šimon Hlinovský, Majda Denková, Tomáš Frýda, Marta Šafránková (od září - mladší děti)
Soutěž HMZ (5.5.)

V úterý 5.května přišel jeden z vrcholů naší sezóny. V Petřínských sadech na Újezdě se již třetím rokem konala soutěž hlídek mladých zdravotníků, na kterou jsme vyslali hned dva týmy, které se umístily na druhém a třetím místě na Praze 1.

Akce knihovna (7.5.)

7. května jsme v hojném počtu sedmi mladých zdravotníků vyrazili z Malostranského gymnázia v Josefské ulici i se dvěma resuscitačními andulami a spoustou obinadel, sterilních krytí a šátků do pobočky Městské knihovny na Smíchově. Dětem, které dorazily ze dvou blízkých škol v Drtinově a Kořenského ulici jsme napřed stručně představili Červený kříž a naši skupinu a vysvětlili jsme jim obecné zásady první pomoci. Pak se děti rozdělily do čtyřech skupinek, které se pak vyměnily. Naučily se tak resuscitovat, ošetřovat krvácení, zlomeniny i popáleniny.

Krajská soutěž (21.5.)

21. května jsme opět vyrazili z Malostranského gymnázia, tentokrát ovšem jen v počtu čtyř členů. Tramvají jsme ale dojeli až do Toulcova dvora na Praze 10, kde se konalo krajské kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků. Nejen pro Prahu, ale dokonce i pro Středočeský kraj. Tam jsme sice nepostoupili, ale pomáhali jsme na stanovištích. Šimon jako rozhodčí měl na starosti figurantku Elišku Čermákovou. Figuranty dělali i Kristina a Martin.

Akce Eliška (28.5.)

28. května navštívil čerstvý maturant Šimon s Eliškou evangelické komunitní centrum Maják, kde si mnoho dětí mohlo vyzkoušet resuscitaci na andule.

Bambiriáda (4.-7.6.)

4. června začala již jedenáctá pražská Bambiriáda a my jsme samozřejmě nemohli chybět. U našeho stánku, který navštívila i Livia Klausová, jsme dětem maskovali krvavá poranění. O to byl enormní zájem, takže nám dokonce došlo těsto (umělá kůže). Dále děti mohly malovat a chodit poslepu (jako nevidomí) a ty starší si zkusily i resuscitaci.

Soutěž humanitárních jednotek (13.6.)

Další z vrcholů sezony přišel 13. června, kdy jsme vyslali pětičlenné družstvo na soutěž humanitárních jednotek do Chrudimi. Přestože jsme museli vstávat poměrně brzy, abychom stihli vlak v 6:40, všichni jsme si soutěž užili. Ze šesti družstev jsme se umístili pátí.

Bezpečné léto (16.-17.6.)

16. a 17. června pořádala u Anděla Motocyklová asociace ČR akci Bezpečné léto. My jsme tady předváděli první pomoc při krvácení a bezvědomí opět široké veřejnosti.

Den, kdy svítí světlušky (9.9.)

9.září pořádal Nadační fond Českého rozhlasu již sedmý ročník sbírkového dne, kdy svítí světlušky, pro nevidomé. Našich deset světlušek vybralo do šesti pokladniček v pražských ulicích a vestibulech metra asi 30000 KČ. Byla to pařba.

Malostranský den her a zábavy (10.10.)
10. října jsme v knihovně Malostranského gymnázia pořádali Malostranský den her a zábavy. Na této akci jsme si zahráli oblíbené společenské hry, s dětmi jsme procvičovali první pomoc a večer proběhla i malá vernisáž obrazů, které namalovali studenti na tradičním podzimním malířáku. Večer zahrála na akci oblíbená malostranská studentská kapela Jerhotti.

Turnaj v karetních hrách (15.11.)

15. listopadu jsme se sešli v našem sídle v Hellichově ulici, abychom si tady opět zahráli naše oblíbené společenské hry a s dětmi navíc procvičili první pomoc. Hned další den jsme navíc předváděli poskytování první pomoci žákům druhého stupně Malostranské základní školy v Josefské ulici a 19. a 30. listopadu pak i na jejím prvním stupni v Karmelitské ulici.

V říjnu se začal scházet páteční kroužek pro nejmladší zdravotníky, v listopadu jsme pak obnovili tradiční kroužek na Malostranském gymnáziu v Josefské ulici.

2010
Předseda: Šimon Hlinovský, Jednatelka: Mária Wišniewská, Pokladník: Tomáš Frýda, Revizor: Jirka Hadrava
Vedoucí našich schůzek: Šimon Hlinovský, Marta Šafránková, Petra Vlčková

Šimonovy dvacetiny (6.2.)

V sobotu 6. února slavil Šimon své dvacetiny v letenské restauraci Výletná a dostal mnoho dárků.

Maturitní ples (18.2.)

Ve čtvrtek 18. února mělo Malostranské gymnázium svůj osmý maturitní ples a my jsme samozřejmě nemohli chybět. Byla to pařba.

Den společenských her (21.2.)

V neděli 21. února jsme se zase sešli v Hellichovce, abychom si zahráli naše oblíbené hry.

Malostranský den her a zábavy II. (10.4.)

V sobotu 10. dubna jsme pořádali již druhý Malostranský den her a zábavy. Zatímco děti tu hrály už od deseti hodin naše oblíbené hry, odpoledne je vystřídaly tentokrát hned tři studentské kapely: Jerhotti, Frozen Time a Wosa. Každá z kapel si přivezla početný fanklub. Byla to pařba.

Bezpečná třináctka (15.4.)

Ve čtvrtek 15. dubna se konala na Slunečním náměstí tradiční akce Bezpečná třináctka a my jsme samozřejmě nemohli chybět. Bylo nás celkem devět a divákům jsme předvedli ukázku zásahu našich mladých zdravotníků. Mezi dětmi byl enormní zájem o maskování krvavých poranění. Přišel si nás natočit i televizní štáb Aktualit Prahy 13, stejně jako hned další den, kdy se naše čtyřčlenné družstvo účastnilo vyhledávání chlapečka v rojnici v rámci cvičení humanitární jednotky našeho oblastního spolku. Byla to pařba.

Soutěž HMZ (5.5.)

Ve středu 5. května jsme se dočkali další soutěže hlídek mladých zdravotníků v Petřínských sadech, kam jsme opět vyslali hned dvě družstva, která se ovšem umístila na druhém a čtvrtém místě.

Memoriál Alice Masarykové (8.5.)

V sobotu 8. května se konal už pojedenácté tradiční Memoriál Alice Masarykové, který jsme letos přesunuli do zahrady Domu dětí a mládeže ve vnitrobloku na Lukách. Kromě ukázek resuscitace, obvazů, chůze se slepeckou holí, jízdy na invalidním vozíku a maskování krvavých poranění akci zpestřili hasiči, policisté a akci uzavřel koncert kapely Wosa.

Český den proti rakovině (12.5.)

Ve středu 12. května byl již čtrnáctý květinový den. Šimon, Maruška, Eliška a Míša tak prodávali žluté kytičky.

Bambiriáda (20.-23.5.)

20. a 21. května jsme byli na tradiční Bambiriádě tentokrát na Vítězném náměstí v Dejvicích. Děti si tu opět mohly vyzkoušet resuscitaci, malování poslepu, chůzi poslepu s holí nebo jízdu na invalidním vozíku. Největší zájem byl ale o maskování krvavých poranění. Akce měla jako vždy skvělou atmosféru. Navštívil nás opět televizní štáb z Prahy 13.

Krajská soutěž (27.5.)

Ve čtvrtek 27. května, kdy naši kamarádi a tři členové dostávali maturitní vysvědčení, jsme se hned v počtu osmi vypravili na krajskou soutěž hlídek mladých zdravotníků, kam jsme sice nepostoupili, ale opět jsme mohli dělat figuranty, což jsme si užili i přesto, že během soutěže přišel pořádný déšť.

LOST (19.6.)

V sobotu 19. června se naše čtyřčlenné družstvo zúčastnilo pražské MHD bojovky LOST 2010. Cílem bylo splnit soutěžní úkoly na sedmi stanovištích po Praze a dorazit do cíle ve Vysočanech. To se nám nakonec povedlo, i když jsme se kvůli pomalému času umístili až na čtvrtém (tedy posledním) místě. Na to, že jsme soutěžili poprvé, to ale byl příjemný sobotní výlet.

Letní prázdniny

Letní prázdniny byly nakonec pro naše křižáky pořádně akční. Šimon Hlinovský byl od 12. do 26. července na mezinárodním kempu Červeného kříže a Červeného půlměsíce v rakouském Langenlois. Zajišťovali jsme také zdravotní dozory na festivalu japonské kultury Advík 2010. Při srpnových povodních v Libereckém kraji byla na místo povolána i naše humanitární jednotka OS ČČK Praha 1, která tedy byla poprvé nasazena přímo v terénu. Někteří naši členové se účastnili také již tradičního letního tábora ve Vyskeři.

Den, kdy svítí světlušky (8.5.)

Ve středu 8. září jsme již potřetí světluščili a v ulicích Prahy jsme vybrali krásných 24 009 KČ.

Rescue Marathon (1.-3.10.)

Náš pětičlenný tým vyrazil na začátku října na náročnou záchranářskou akci Rescue Marathon 2010. Přesto, že týmy zde byly jenom tři, byla to skvělá akce.

Od jeskyně k modernímu městu (25.10.)

Prezentovali jsme se také na výstavě o historii Prahy 13 na zimním stadionu na Lukách. I když návštěva nebyla příliš velká, zájemce jsme naučili resuscitaci a namaskovali jsme jim poranění (a demonstrativně jsme vyvěsili logo). Nefungovala ani hudební technika, takže připravená taneční skupina nemohla vystoupit.

Bloody kanikuly (26.-30.10.)

Sedmičkáři nás pozvali i na svou tradiční akci Bloody kanikuly 2010 o podzimních prázdninách. Jeli jsme do Heřmanova Městce a užili jsme si všechny modelovky, akční noční zásahy i hry. Líbila se nám i návštěva místní hasičárny s názornou ukázkou zásahu.

Malostranský den her a zábavy III. (6.11.)

6. listopadu jsme pořádali již třetí Malostranský den her a zábavy. Na Malostranském gymnáziu se sešli nejen mladí zdravotníci, ale také členové Airsoft Klubu Dejvice, výtvarně zaměření studenti a kapely Faraday, Wosa a Keep Panic i se svými fankluby. Přes organizační náročnost to nakonec byla skvělá akce, při které jsme také předvedli divákům ošetřování zraněného vojáka ve spolupráci s airsofťáky, kteří obsazovali školní schodiště.

Mikulášský víkend (2.-4.12.)

První prosincový víkend jsme strávili se sedmičkáři v Ústí nad Labem. Na Mikulášském víkendu jsme hráli různé hry a v noci ze soboty na neděli jsme měli také akční zásah na sídlišti. Byla to pařba.

Vánoční nadílka a schůzky (15.-23.12.)

Pak už nás čekala každoroční šňůra předvánočních akcí. Na Smíchově jsme si poprvé rozdali dárky ve středu 15. 12. na předvánoční schůzce. V sobotu jsme pak pomáhali roznášet vánoční balíčky důchodcům a završili jsme to návštěvou vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Úplně poslední předvánoční schůzku jsme měli ve čtvrtek 23. 12. v naší klubovně, kde jsme si zazpívali koledy a naposledy v roce 2010 jsme si zahráli Jungle jam.

2011
Předseda: Šimon Hlinovský, Jednatelka: Mária Wišniewská, Pokladní: Pája Šedivá, Revizorka: Zdeňka Marie Táborská
Vedoucí našich schůzek: Šimon Hlinovský, Marta Šafránková, Petra Vlčková

Lyžařský den (15.1.)

V sobotu 15. ledna jsme se spolu se sedmičkáři vydali autobusem lyžovat do Herlíkovic. Na leden bylo nezvykle teplo a trochu nás zchladil déšť, ale lyžování jsme si moc užili.

Winter Cross Prague Tour (19.1.)

Winter Cross Prague Tour pořádali sedmičkáři ve středu 19. ledna odpoledne. Prošli jsme několika stanovišti po Praze, kde jsme nacházeli různé soutěžní úkoly. Naše družstvo sice nebylo první, ale i tak jsme si soutěž užili.

Šimonovy narozeniny (12.2.)

V sobotu 12. února oslavil Šimon už své 21. narozeniny, tentokrát v nekuřáckém baru Innuendo ve Vysočanech. Zúčastnilo se mnoho našich členů a přátel z Malostranského gymnázia. Bára s Petrou upekly výborný dort a o hudební doprovod se postaral X-tet Dominika Tomáše Petra, prograsivní kapela nové české jazzové vlny.

Maturitní ples (17.2.)

Ve čtvrtek 17. února jsme navštívili jednu z vrcholných událostí roku, 9. maturitní ples Malostranského gymnázia. Na tanečním parketě se sešli naši maturanti i členové bývalí i současní. Byla to pařba.

Cesta kolem světa (10.3.)

Ve čtvrtek 10. března jsme letos poprvé představili své aktivity dětem i mimo naši členskou základnu. Vzhledem k zimnímu počasí jsme andulu a maskérský kufřík sice nerozbalili pod širým nebem, ale i pod střechou to byla skvělá akce. Děti si odnesly nejen nové znalosti, ale také hromady letáčků a pozvánek na další akce. Vernisáž Malostranského gymnázia byla tentokrát zaměřena na téma Cesta kolem světa. Všechny školní třídy tedy připravily své scénky a vyhrála Kvarta A, ve které je nejvíc křižáků.

Akce Pětka (1.-3.4.)

První dubnový víkend uspořádali sedmičkáři Akci Pětka. Zůstali sice v Praze, ale díky jarnímu počasí jsme si mohli zahrát řadu her i venku. Kromě toho jsme sledovali různé filmy, navštívili jsme Štefánikovu hvězdárnu na Petříně a v sobotu odpoledne se k nám přidala i Iva Havlová, aby si s námi zahrála mimo jiné oblíbenou hru Raz, dva, tři, buldok!

Spring Cross Prague Tour (9.4.)

V sobotu 9. dubna jsme pořádali městskou bojovku Spring Cross Prague Tour. Soutěžící při ní museli projít sedm pro křižáky významných míst v Praze a zodpovědět na nich vždy jednu soutěžní otázku, která s Červeným křížem úzce souvisela.

Srdíčkový den (12.-13.4.)

12. a 13. jsme ve spolupráci s Malostranským gymnáziem opět prodávali sbírkové předměty občanského sdružení Život dětem při tradičním Srdíčkovém dni.

Bezpečná třináctka (14.4.)

Ve čtvrtek 14. dubna se na Slunečním náměstí konala tradiční oblíbená akce zvaná Bezpečná třináctka. Podílelo se na ní hned 14 našich členů a přátel. Široké veřejnosti jsme předvedli hned dva zásahy, ale hlavně si u nás mohli všichni vyzkoušet resuscitaci a nechat si namaskovat realistické krvavé poranění. Na akci se opět představili koně jízdní policie, hasiči i záchranná služba.

Daruj krev jen jako (18.-19.4.)

18. a 19. dubna si studenti septim Malostranského gymnázia mohli prohlédnout transfuzní oddělení vinohradské nemocnice v rámci křižáckého projektu Daruj krev jen jako.

Horizontal limit (20.-25.4.)

Od 20. do 25. dubna pořádali sedmičkáři velikonoční akci Horizontal limit. Od nás se zúčastnili Mikuláš Vorlík, Petra Vlčková a Šimon Hlinovský.

Bezpečně v dopravě (27.4.)

Ve středu 27. dubna uspořádal náš spolek již akci Bezpečně v dopravě v policejním muzeu, kterou zpestřili policisté i hasiči. Naši členové předváděli dětem ze základních škol první pomoc a opět maskovali poranění.

Zelená skvrna (30.4.)

V sobotu 30. dubna jsme se v Klešicích u Heřmanova Městce spolu se sedmičkáři a tamními dobrovolnými hasiči zúčastnili záchranářského cvičení Zelená skvrna, při kterém jsme museli vytáhnout nejprve zraněné z hořící budovy a následně jsme jim dávali první pomoc. Hned další den jsme se vrátili zpět do Prahy, abychom trénovali s dětmi první pomoc na následnou soutěž.

Soutěž HMZ (5.5.)

Ten slavný den nadešel ve čtvrtek 5. května, kdy se naše pětičlenné mladší družstvo v doprovodu Šimona připravilo u DDM Prahy 13 na tradiční okruh po stanovištích. Na tom prvním jsme měli plný počet bodů, ale konkurence byla tradičně velká. Nakonec jsme tedy obsadili čtvrté místo ze šesti družstev v naší kategorii.

Memoriál Alice Masarykové (7.5.)

Hned v sobotu 7. května jsme se do stejného areálu na Lukách vrátili na dvanáctý Memoriál Alice Masarykové, na kterém opět především naši členové předváděli první pomoc široké veřejnosti a maskovali realistická krvavá poranění. Navíc si na stanovišti Promotýmu Praha mohli návštěvníci vyzkoušet zvládání krizových situací v autě na trenažéru. Akci stejně jako loni zakončila studentská kapela Wosa svým koncertem.

Český den proti rakovině (11.5.)

Ve středu 11. května byl už 15. květinový den, čili Český den proti rakovině. Do prodeje žlutých kytiček s červenou mašlí se tentokrát zapojilo mnoho studentek Kvarty A z Malostranského gymnázia a odpoledne pak další naši členové a přátelé. Pomohly nám i dvě sedmičkářky.

Výlet do Plzně (15.5.)

V neděli 15. května jsme se vydali vlakem na výlet do Plzně, což byl nápad naší vedoucí Zdeňky Táborské. Tam jsme měli v plánu navštívit ZOO a přilehlý dinopark. Všem dětem z našeho kroužku se to moc líbilo.

Víkend v Zaječově (20.-22.5.)

Další víkend od 20. do 22. května jsme se vydali na víkend do našeho kláštera v Zaječově. Opékali jsme si buřty u táboráku, hráli jsme různé hry a opakovali jsme také první pomoc.

Bambiriáda (26.-29.5.)

Další vrcholnou událostí roku pro nás byla tradiční Bambiriáda, která se stejně jako loni konala na Vítězném náměstí, tentokrát od 26. do 29. května. V prvních dvou dnech u našeho stánku byli především naši členové, v sobotu a v neděli pak sedmičkáři. Ve čtvrtek nám navíc pomohly mládežnice z Prahy 9. Náš program jsme rozšířili o evakuační zavazadlo. Nechyběla ani tradiční resuscitace, maskování, malování poslepu a jízda na invalidním vozíčku. Byla to pařba.

Cvičení s hasiči (4.6.)

V sobotu 4. června jsme se zúčastnili dalšího, tentokrát ještě akčnějšího cvičení se sedmičkáři a dobrovolnými hasiči v Klešicích u Heřmanova Městce.

Summer Cross Prague Tour (11.6.)

Další sobotu 11. června jsme se zúčastnili Summer Cross Prague Tour, kterou pro nás tentokrát připravila Katka Krčová. Náš tým nazvaný Zlatá dobrá Malá Strana zvítězil nad oběma sedmičkářskými týmy.

Den Policie ČR (19.6.)

V neděli 19. června se ve Strašnicích konal Den Policie ČR, který byl součástí oslav 20. výročí jejího založení. Na našem stanovišti jsme návštěvníkům akce maskovali krvavá poranění a také jsme předváděli resuscitaci.¨

Festival of nations (23.7.)

V sobotu 23. července Šimon navštívil Festival národů v rámci mezinárodního kempu v rakouském Langenlois, na kterém Českou republiku reprezentovaly dvě členky z Trutnova. Tentokrát zde byli představitelé 15 národů. Byla to pařba.

Den, kdy září světlušky (7.9.)

Již tradičně jsme prodávali světluščí sbírkové předměty ve známých kostýmech s tykadly a krovkami. Tentokrát se do akce u nás zapojilo 12 světlušek a vybrali jsme krásných 26 524 KČ. Prosvětluščili jsme mnoho částí Prahy, především Malou Stranu včetně Malostranského gymnázia a Anděl. Byli jsme zmíněni i v televizi. Byla to pařba.

Zličínský den her a zábavy (10.9.)

Přesně na světový den první pomoci (a den po velké akci na Náměstí Míru) jsme na Zličíně spolupořádali neméně velkou akci, která přitáhla především mnoho místních obyvatel a příznivců cyklistiky. Konaly se zde totiž tradiční závody horských kol pro všechny generace zvané Zličínské okruhy. U našeho stánku jsme kromě toho maskovali poranění a všichni si mohli taktéž vyzkoušet resuscitaci. Na dalším stanovišti jsme nechali děti malovat naslepo jako nevidomí. Akci zpestřil i příjezd vozu zličínských dobrovolných hasičů, kteří po dojezdu sprchovali jak cyklisty, tak zkrvavené naše členy. Děti využily možnost vylézt až na střechu auta. Navíc bylo ještě příjemné letní počasí. Byla to pařba.

Záchranářský les (21.9.)

Za slunečné poslední letní soboty uspořádali mládežníci z Prahy 9 v komunitním centru Dvanáctka akci zvanou Záchranářský les. Šlo o trasu složenou z mnoha stanovišť zdravotnických, hasičských i vojenských. Všechny děti si akci moc užily. Po dlouhé době jsme totiž nebyli v roli pořadatelů, takže jsme si mohli projít trasu v klidu jako běžní občané. Pomáhali i členové z Pelhřimova a členové SDH Cholupice.

Rescue Marathon (30.9.-2.10.)

Na druhý ročník velkého záchranářského cvičení, které se tentokrát konalo v okolí Mentaurova u Litoměřic, jsme vyslali hned dva týmy, když počítáme i ten slovenský, který byl k nám přidružený. Trasa byla mnohem náročnější než v předchozím roce. Opět jsme se setkali s rituální sebevraždou a hledáním letadla v rojnici. Ale všichni jsme si to užili. Zúčastnilo se celkem 12 týmů.

Vánoční nadílka a schůzky (16.-22.12.)

Během poslední prosincové schůzky jsme si rozdali dárky, shlédli jsme výroční videosestřihy, jedli jsme cukroví a zpívali jsme koledy. Hned další den jsme roznášeli tradičně dárky seniorům z 1. místní skupiny na Hradčanech v rámci Vánoční nadílky. Poté jsme ještě vyrazili na Vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Ve středu 21.12. pak měla svou vánoční schůzku také 7. místní skupina. Na programu byly opět dárky, videosestřih a cukroví. Ve čtvrtek 22.12. to pak završil tradiční vánoční koncert v kostele svatého Tomáše na Malé Straně, kde vystupovali učitelé i pěvecký sbor Josef z Malostranského gymnázia, ve kterém krásně zpívalo i několik našich křižaček.

2012

Předseda: Šimon Hlinovský, Jednatelka: Marie Táboříková, Pokladní: Pája Šedivá, Revizorka: Erika Drahošová
Vedoucí našich schůzek: Šimon Hlinovský, Marta Šafránková

Křižácký bowling (21.1.)

V sobotu 21. ledna jsme se v hojném počtu 13 členů zúčastnili bowlingu, který nejen pro své členy pořádala 3. místní skupina. Všichni si skvěle zahráli a byla to pařba.

Kouzelnická sobota (3.3.)

V sobotu 3.3. jsme se v naší klubovně a okolí věnovali nejen první pomoci, ale také vědomostnímu kvízu z Harryho Pottera a následně jsme se dívali na šestý díl tohoto filmu.

Den s horskou službou (17.3.)

V sobotu 17.3. jsme se opět sešli v naší klubovně, abychom s dětmi procvičili první pomoc. Navzdory příjemnému jarnímu počasí jsme začali povídáním o horské službě. Samozřejmě jsme většinu dne strávili venku, kde došlo i na malou pátrací akci.

Spring Cross Prague Tour (31.3.)

Další naše interaktivní městská hra opět děti zavedla na zajímavá místa, která v Praze souvisejí s Červeným křížem. Vítězný tým vyhrál za odměnu čokolády ze zlatého fondu 5. místní skupiny.

Návštěva cirkusu (14.4.)

V sobotu 15. dubna jsme s dětmi navštívili představení cirkusu Berousek u autobusové zastávky Pavlíkova. Při čekání před cirkusem jsme si ještě zahráli naší oblíbenou hru Šibačky. Pak jsme viděli téměř tříhodinové představení, během kterého se předvedli medvědi, zebry a dokonce i jeden slon. I počasí bylo při cestě příznivé.

Bezpečná třináctka 2012 (19.4.)
Tahle akce na Slunečním náměstí je pro nás už tradiční, zúčastnili jsme se jí už posedmé. Opět jsme u našeho stánku představili činnosti ČČK, naučili jsme mnoho dětí resuscitovat a namaskovali jsme zájemcům realistická krvavá poranění. Před publikem jsme předvedli zásah, při kterém Ester a Marta ošetřily Zuzce tepenné krvácení, pak Bára resuscitovala Vojtu a nakonec Janík ošetřil Elišce otevřenou zlomeninu bérce. Všichni si užili i expozici policie, záchranné služby, hasičů a armády.

Bezpečné jaro 2012 (28.4.)
Další akci pro širokou veřejnost pořádala policie v Radotíně. Počasí bylo velmi teplé, naše stanoviště bylo naštěstí ve stínu. Tady jsme dětem maskovali poranění a učili jsme je resuscitaci. Při první naší veřejné ukázce naložila posádka Šimona do soukromé záchranky. Pak jsme předvedli podobný zásah jako na Bezpečné třináctce, kdy naše mladé zdravotnice Marta, Mája a Ester ošetřovaly tři bezvědomé, v jednom případě dokonce se zástavou životních funkcí.

Soutěž hlídek mladých zdravotníků 2012 (3.5.)
V květnu přišel vrchol sezony. Tradiční soutěž pro pětičlenné týmy dětí se už podruhé konala v DDM Prahy 13. Náš starší tým získal krásné druhé místo a náš mladší tým také krásné třetí místo na Praze 1. Bodovali jsme hlavně v minutách pravdy, kde Kuba a Alenka měli plný počet bodů.

Český den proti rakovině 2012(16.5.)
Na 16.květinový den jsme obdrželi celkem 1000 kytiček a zpočátku jsme nevěřili tomu, že bychom je stihli během jednoho dne prodat. Po přivolání posil z Malostranského gymnázia se to ale povedlo. Kromě našeho domovského gymnázia jsme navštívili i Gymnázium Na Zatlance a odpoledne jsme se pohybovali v okolí naší klubovny v Koubkově ulici.

Výlet na Petřín (19.5.)
I když počasí bylo na květen poměrně sychravé, vydali jsme se lanovkou na Petřín. Pro děti byl tento výlet odměnou za účast na soutěži hlídek mladých zdravotníků. Po prohlédnutí všech sálů petřínského zrcadlového bludiště jsme ještě zavítali do cukrárny na Smíchově.

Bambiriáda 2012 (24.-27.5)
Největší přehlídka dětských organizací v Praze se již potřetí konala na "kulaťáku", tedy na Vítězném náměstí v Dejvicích. Náš stánek byl letos opravdu pěkný. Vydrželi jsme tu po celé 4 dny a kromě již tradičních aktivit jsme dětem nabídli i nové plyšové modely červených a bílých krvinek a krevních destiček.

Dětský den (2.6.)
2.6. jsme se vydali úplně poprvé na tuto zajímavou akci na Zahrádkách Žižkov. Pod naším slunečníkem jsme dětem opět předváděli resuscitaci a maskovali jsme poranění. Mimo jiné se Mája a Ester zúčastnily dětské pěvecké soutěže, ve které Ester získala za 3. místo minipiano s mikrofonem. Všichni si akci moc užili.

Záchranářský týden (14.-21.7.)
Spolu s naším oblastním spolkem jsme se vydali na letní tábor v Roseči u Jindřichova Hradce. Škoda, že nás tam bylo tak málo. Kanadský srub, stany i okolní příroda byly krásné. Hodně času jsme trávili výukou první pomoci, ale hlavně akčními zásahy venku a chodili jsme i na výlety do okolí.

Světluška 2012 (11.-12.9.)
Už popáté jsme se zapojili do tradiční sbírky ve prospěch nevidomých. Do našeho sortimentu letos přibyla i tykadla, která se prodávala za 70 KČ. Další novinkou bylo, že sbírka trvala hned dva dny. I tak jsme mnoho předmětů museli vracet.

Pražské cyklozvonění (15.9.)
Ač účastníci z mnoha městských částí přijeli na kole, my jsme se na tuto akci na Oddechové louce na Praze 12 vydali pěšky. U našeho stánku jsme opět předváděli první pomoc a maskovali jsme poranění. V plánu bylo i koupání, ale vzhledem k nepříznivému počasí na něj nedošlo.

Zličínský den her a zábavy (16.9.)
Již podruhé jsme měli stánek i na Zličíně, u příležitosti tradičního závodu o pohár zličínského starosty. Na kole přijeli Mája a Šimon. Ti také závodili v různých věkových kategoriích přímo na okruhu. Závodní trať byla ale náročná. Počasí se oproti předchozímu dni naštěstí zlepšilo.

Rescue Marathon (28.-30.9.)
Největší záchranářskou akci roku opět uspořádala 7.MS. Naše skupina vyslala čtyřčlenné družstvo. Už úvodní noční rojnice prověřila naše schopnosti spolupracovat s ostatními týmy a pohybovat se v těžkém lesním terénu. Další den ráno začala hlavní část akce. Nikdo ale nestihnul všech plánovaných 16 stanovišť. Večer se počasí tak zhoršilo, že někteří účastníci si už šli lehnout a vynechali závěrečnou noční akci, což byla simulovaná nehoda autobusu a situace z války v Afghánistánu.

Cross Prague Tour (6.10.)
Tradiční hru ve městě pořádala opět 7.MS. Zatímco Šimon šel v týmu s Terezkou a Lukášem, Iva šla s Lili a Verčou. Další dva týmy přijely až z Veselí nad Lužnicí. I když jsme prošli 7 stanovišť z osmi, což se nikomu jinému nepovedlo, měli jsme penalizaci kvůli pozdnímu návratu a proto jsme skončili třetí ze čtyř. Hlavní ale je, že jsme se dobře prošli po Praze a na ten den budeme rádi vzpomínat.

Žádné komentáře:

Okomentovat