Výlet do Lán


V neděli 14. dubna jsme se v počtu sedmi členů vydali na výlet do Lán. Je tady totiž nejen zámek, který už od vzniku první republiky slouží jako rezidence prezidenta, ale také muzeum T.G.Masaryka a pamětní síň Červeného kříže.
Naše cesta začala ve stanici metra Hradčanská. Vlakem jsme odcestovali do Stochova, odkud jsme pěšky došli do Lán. První, co jsme viděli, byly lamy v ohradě poblíž silnice. Pak jsme šli blíže k muzeu a už jsme zahlédli sochu T.G.Masaryka na koni, který vypadá, že bumbá.
V muzeu jsme si prohlédli všechny exponáty, které souvisejí s životem T.G.Masaryka ještě před první světovou válkou, kdy zasáhl do sporu o pravost Královédvorského a Zelenohorského rukopisu, a také do hilsneriády. Je tu stará rakousko-uherská trafika, informace o všech členech Masarykovy rodiny, a také mnoho dobových předmětů, včetně předchůdce psacího stroje. V další části expozice se dozvídáme o působení T.G.Masaryka ve funkci prvního československého prezidenta osvoboditele. Nechybí ani dobové uniformy legionářů z první světové války. Viděli jsme také obraz TGM na koni Hektorovi, a také jeho triumfální návrat z USA na Václavské náměstí v roce 1918.
Pamětní síň Červeného kříže obsahuje galerii významných osobností této mezinárodní organizace a mnoho zajímavostí.
Po prohlídce muzea jsme zamířili do obory lánského zámku, kde jsme mimo jiné viděli i střídání stráží.
Zde jsou fotky z výletu

Žádné komentáře:

Okomentovat