Bezpečná třináctka 2019

Bezpečná třináctka je tradiční akce, která se každoročně koná na Slunečním náměstí před radnicí městské části Praha 13, zpravidla ve čtvrtek odpoledne. Letos se akce konala ve čtvrtek 11. dubna. Naše skupina u svého stánku již čtrnáctým rokem představuje svoji činnost široké veřejnosti, kterou také aktivně učíme první pomoc. Zároveň si nejen děti mohou na náměstí prohlédnout techniku složek Integrovaného záchranného systému. Návštěvníci akce mohou spatřit vozidla Záchranné služby, včetně záchranářského kamionu Golem, dále vozidla profesionálních i dobrovolných hasičů, nebo městské i státní policie. Mezi armádní technikou nechybí ani různá historická vojenská vozidla. Největším lákadlem je pro děti ale vždy policejní vrtulník.
U našeho stánku si všichni mohli od 13 do 17 hodin ověřit své znalosti první pomoci. Na ambumenovi jsme vyučovali správný postup při resuscitaci. Také jsme předváděli tlakový obvaz, kterým můžeme zastavit krvácení. Letošní novinkou bylo vozidlo humanitární jednotky OS ČČK Praha 1, zvané Mobilní asistenční centrum (MAC), které si všichni mohli rovněž prohlédnout.
Během odpoledne jsme na náměstí předvedli také komentovanou ukázku zásahu našich mladých zdravotníků. Děti během této ukázky dokázaly zastavit krvácení z předloktí, a také úspěšně resuscitovat.
K dobré atmosféře akce patří i slunečné jarní počasí, které se zatím snad s výjimkou roku 2008 vždy vydařilo. Domů jsme se všichni vrátili s lítostí, že akce trvala jen čtyři hodiny. Už teď se těšíme na další ročník.

Podívejte se na fotky z akce
Podívejte se na videozáznam naší ukázky

Žádné komentáře:

Okomentovat