Langenlois 2019

Český červený kříž byl i letos tradičně zastoupen na Mezinárodním kempu přátelství Červeného kříže a Červeného půlměsíce v rakouském Langenlois. Hlavní myšlenkou celé akce je propojit celosvětovou síť kontaktů mládeže ČK a ČP, inspirovat se činností jiných národních společností, a propagovat snahy o celosvětový mír. Nadto měl 64.ročník kempu upozornit na zodpovědné chování na internetu, což bylo zdůrazněno kempovým mottem ´Crack the code: Activate your mind and leave your judgement behind´.
Hlavním programem kempu byly workshopy a přednášky na široké spektrum témat – historie a aktivity ČK, mezikulturní porozumění, kyberzločin, online komunikace atd. Mimo to účastníci navštívili i okolní pamětihodnosti, pro mnoho delegátů se jednalo o první návštěvu Evropy. Na programu byla návštěva Vídně, UNESCO kláštera Melk, nebo tradičních vinných sklípků. Delegáti uctili také památku národních obětí v koncentračním táboře Mauthausen, jehož návštěva zároveň vyvolala diskusi o tom, jak podobným zločinům proti lidskosti v budoucnu zabránit.
Mezi neformální, přesto neméně důležité aktivity tábora patřily týmstmelující hry a mezinárodní večery. V pozdních hodinách představovaly jednotlivé delegace národní tradice za pomoci ostatních účastníků – zástupce Německa pomáhal tedy například vařit korejský pokrm a rwandský delegát tančil ruské tance. My jsme nabídly na ochutnávku žemlovku a naučily vybrané dobrovolníky, jak se zdobí tradiční české kraslice.
Vyvrcholením celého kempu byl závěrečný Festival národů, během něhož delegace představovaly národní tradice a místní práci ČK. Celá akce byla živě dostupná na facebookové stránce rakouského ČK, kde ji můžete zhlédnout i zpětně. Všichni účastníci na přípravě slavnostního večera pracovali téměř od prvního dne v rámci tzv. „special interest groups“- někdo měl na starosti taneční choreografii, někdo výzdobu sálu, atd. My jsme se rozhodly v rámci této akce představit českou pomlázku, a následně na stánku pohostily makovníkem.
45 delegátů ČK z 24 zemí celého světa se rozloučilo symbolicky předáváním svíček přátelství a naděje. Účastníci se do jednoho shodli, že tento kemp nebyl koncem, nýbrž začátkem. Ať už osobních kontaktů, nebo spolupráce jednotlivých národních společností. Delegáti již vytvořili video s mírovou zprávou, která má oslovit širokou veřejnout. Máme se tedy ještě na co těšit!

Blanka Smítková, OS ČČK Kolín
Barbora Starčevičová, OS ČČK Jablonec nad Nisou

Podívejte se na fotky

Žádné komentáře:

Okomentovat